Therapievormen bij Psycholoog Almere
Individuele therapie, wandeltherapie, relatietherapie en pianotherapie
Je kunt bij Psycholoog Almere vrij kiezen tussen een aantal verschillende therapievormen, waaronder: individuele therapie, wandeltherapie in Almere, 't Gooi en Amsterdam, relatietherapie en pianotherapie. De tarieven voor alle individuele therapievormen zijn aan elkaar gelijk. Onderstaand vind je een korte uitleg per therapievorm.
Wandeltherapie
Tijdens wandeltherapie praten we al wandelend door de natuur over hetgeen jou bezighoudt. Het praten over je problemen is vaak makkelijker als je naast elkaar loopt en elkaar niet continu hoeft aan te kijken. Bovendien zorgt de natuur voor een kalmerende werking op je geest en maken je hersenen tijdens het wandelen gelukshormonen, zoals dopamine, serotonine en endorfine aan, waardoor je je vanzelf beter gaat voelen.
Al deze factoren bij elkaar zorgen ervoor dat je je door wandeltherapie al snel beter in je vel gaat zitten, zowel letterlijk als figuurlijk. Je hoeft overigens niet in topconditie te zijn om aan wandeltherapie te beginnen. Ik pas mijn tempo aan aan dat van jou en als je moe bent, zoeken we een bankje op om even uit te rusten.
We starten met wekelijkse wandelsessies en kijken na verloop van tijd of die frequentie nog steeds wenselijk is, of dat we die kunnen afbouwen. Bij frequent wandelen zul je merken dat behalve je mentale welzijn, ook je fysieke conditie steeds beter wordt.
Bij onweer of storm kunnen we de wandelsessie naar een andere dag of naar mijn praktijk aan huis verplaatsen.
Op de website van Moederbrein vind je een leuk artikel over mij als wandelpsycholoog. En hier kun je een artikel lezen waarom wandelen zo gezond voor de geest is.
Relatietherapie
Als je samen een relatie aangaat, heb je vaak bewust of onbewust al een idee van hoe een relatie hoort te zijn. Dit idee is vaak gekleurd door hetgeen je in je leven hebt meegemaakt en daardoor voor iedereen anders.
Vroeg of laat word je met deze verschillen in zienswijze geconfronteerd. Als je daar samen op een veilige en prettige manier over kunt praten, kun je zowel jezelf als je relatie op positieve wijze verder ontwikkelen.
Soms lukt het echter niet om in harmonie met elkaar te praten. Dit kan uiteenlopende redenen hebben. Het kan zijn dat het onderwerp dat je wil bespreken heftige emoties bij jou of bij de ander oproept, waardoor het moeilijk wordt om op een constructieve manier met elkaar te praten. Ook kan het zijn dat jullie niet gewend zijn om samen over je gevoelens te praten.
De onderlinge communicatie kan ook wel eens belemmerd worden door de manier waarop een ieder van jullie naar zichzelf kijkt. Als je zelfbeeld toch al niet zo positief is en je partner zegt iets waardoor je je nóg kleiner gaat voelen, is het moeilijk om uit de neerwaartse spiraal van verwijten te blijven.
Als je in plaats van uit te leggen wat een bepaalde opmerking of gedrag met je doet, heel heftig reageert of juist uit het contact gaat, kan de relatie een kant op gaan waar je niet heen wil.
Mijn ervaring is dat het praten over de manier van communiceren en het praten over de manier waarop een ieder naar zichzelf kijkt een hoop kan verhelderen en verzachten binnen je relatie.
Pianotherapie
Tijdens deze therapie kun je spelenderwijs ontdekken wat jou tegenhoudt en wat jou juist op weg helpt in het leven. Nieuwe manieren om met bepaalde situaties om te gaan, kun je oefenen aan de hand van het improviseren op de piano.
Ook kun je leren je gevoel vorm te geven door piano te spelen; zo’n uitlaatklep kan heel bevrijdend werken. Muziek heeft de kracht je recht in het hart te raken en omdat je tijdens het pianospelen praten achterwege laat, kom je al snel bij je gevoel tijdens pianotherapie.
Deze therapievorm blijkt heel goed te werken bij onder meer burn-out, (uitgestelde) rouwverwerking, depressie, angststoornissen, PTSS en dissociatieve stoornissen.
Je hoeft overigens niet piano te kunnen spelen om deze therapie te volgen; als je graag door middel van pianospelen jezelf beter wilt leren kennen, is dat genoeg.