Psycholoog drs. Nili de Graaf

Over mijzelf



Het valt niet mee een stukje over jezelf te schrijven, merk ik. Nu ik mij afvraag waar ik moet beginnen, bedenk ik mij opeens dat dit wellicht voor jou net zo lastig zal zijn bij een eerste kennismakingsgesprek. Je zou jezelf immers tekortdoen als je het alleen over je probleem zou hebben en niet zou vertellen over alles wat jou tot nu toe heeft gevormd; je (voor)ouders, eventuele broers en/of zussen, de manier waarop je met elkaar omging of omgaat binnen het gezin, de gebeurtenissen in je leven die diepe indruk op je hebben gemaakt. Kortom, je geschiedenis in combinatie met je persoonlijkheid (ik ga er maar gemakshalve van uit dat beide elkaar over en weer beïnvloeden) bepalen de manier waarop je in het leven staat en wat je ervan verwacht.


Zo heeft het feit dat ik in 1971 in Israël geboren ben en daar tot mijn achtste heb gewoond, waarvan de laatste vier jaar in een kibboets, grote invloed gehad op hoe ik mij als mens heb ontwikkeld. Mijn compassie met mensen die zich buitengesloten voelen of zichzelf steeds maar weer geweld aan blijven doen om ergens bij te horen, zie ik als een derivaat uit mijn kibboetstijd. In de kibboets, waar ik met mijn ouders en broer woonde, was het immers uit den boze om af te wijken van de groepsnorm en gold bovendien het recht van de sterkste.


Passie voor piano spelen

In die periode ben ik ook begonnen met pianolessen. Eerst van mijn vader, die naast zijn werk als psychiater, een begenadigd amateurpianist was. Nadat we naar Nederland verhuisd waren, kreeg ik van mijn oma, een voormalig pianolerares, les. Vanaf mijn zestiende ben ik, na twaalf jaar pianoles gehad te hebben van verschillende leraren, zelf pianoles gaan geven.


Ik leerde zowel (kinderen van) psychiatrische patiënten als mensen zonder psychische problematiek piano spelen en improviseren op de piano. Deze methode heb ik in de loop der jaren verder ontwikkeld tot een vorm van pianotherapie. Door je bewust te worden van de manier waarop je op de piano speelt en improviseert, krijg je meer inzicht in je handelen. Ook dient dit instrument als hulpmiddel bij het ventileren en reguleren van (vaak opgekropte) gevoelens. Deze methode blijkt heel goed te werken bij burn-out, (uitgestelde) rouwverwerking, depressie, angststoornissen, PTSS en dissociatieve stoornissen.


 
 

Mijn studie


Op mijn negentiende begon ik met mijn studie Klinische & Gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarnaast bleef ik pianolessen en pianotherapie geven aan kinderen en volwassenen. Tijdens mijn stage heb ik in mijn geboortestad Jeruzalem als speltherapeut in een Joods-Arabisch jongenstehuis gewerkt. De zeer getraumatiseerde jongens bleken heel goed te reageren op de speltherapie, waarbij ik hen voornamelijk teruggaf wat ik zag tijdens de speltherapie en daarmee woorden gaf aan hun gevoelens.


Start als Psycholoog

Teruggekomen in Nederland heb ik mijn diploma Klinische & Gezondheidspsychologie behaald, terwijl ik daarnaast bij Kinder-TV in het Leids Universitair Medisch Centrum als vrijwilliger programma’s en filmpjes bedacht, produceerde en regisseerde samen met andere vrijwilligers en ernstig zieke kinderen. Het was mooi om te zien hoe deze vorm van creativiteit de kinderen zowel mentaal als fysiek deed opleven.


In 2005 startte ik als psycholoog in een eerstelijns psychologenpraktijk in Ter Aar. Een jaartje later zette ik daarnaast mijn eigen wandelpsychologiepraktijk op. Ik had ontdekt dat wandelen door de natuur en praten over zaken die je bezighouden erg goed samengaan. Doordat je lekker buiten en in beweging bent, komt je geest tot rust. Dit schept ruimte in je hoofd waardoor je makkelijker je gedachten en gevoelens de vrije loop kunt laten. Het is bovendien wetenschappelijk aangetoond dat regelmatig wandelen helpt tegen psychische problemen, waaronder depressie en angstgevoelens.
In de loop der jaren heb ik steeds beter leren luisteren. Luisteren naar wat iemand mij vertelt en naar wat niemand mij vertelt. Luisteren naar mijn eigen wijsheid. Gedurende je hele leven krijg je voortdurend expliciet of impliciet goedbedoelde adviezen, geboden en verboden te horen, die in het beste geval er voor zorgen dat je, naast het bewandelen van je eigen pad, enigszins weet wat de algemene normen en waarden zijn. In het ergste geval kun je door al die andere stemmen je eigen innerlijke stem niet meer horen.


Samen op zoek

Ik zie het als mijn taak om samen met jou op zoek te gaan naar jouw eigen wijsheid. Dit doe ik allereerst door een veilige sfeer te creëren tijdens de sessies, waarbij jij jouw verhaal kunt vertellen zonder bang te hoeven zijn een etiket opgeplakt te krijgen of anderszins be- of veroordeeld te worden.


Zonder oordeel en met compassie naar je verhaal luisteren, vooral als je dat uiteindelijk zelf kunt, helpt je terug te keren naar de kern, namelijk naar wie jij bent en naar wat jouw verhaal met je doet. Als je dat eenmaal helder hebt voor jezelf, creëer je ruimte voor jezelf om eventueel buiten je gebaande paden te treden en nieuw gedrag uit te proberen, waarbij je uiteraard ook fouten mag maken. Dit zal uiteindelijk een enorm gevoel van vrijheid teweegbrengen.